Autossa_1499241801.jpeg

Starttiraha

- vinkkejä aloittelevalle yrittäjälle

 

Haastattelussa Yrittäjä, Early Bird -lehdenjakaja

 

Yrittäjänä toimiva Early Bird -jakaja sai starttirahan marraskuussa 2017. Hän työskentelee Early Bird -jakajana Nummelan ja Vihdin alueella.

Hän työskentelee toiminimellä ja on kokenut Early Bird -työn juuri itselleen sopivaksi. Hän työskenteli aiemmin Matkahuollossa vuorotöissä, mutta koki perhesyiden takia yötyön olevan paras vaihtoehto.

–       Minulla on ammattikoulutausta metallipuolelta. Sitten ajattelin vaihtaa alaa ja aloitin liiketalouden opinnot Laureassa vuonna 2013. Tein opintoihini liittyvän liiketoimintasuunnitelman omalle yritykselleni. Päivisin toimin omassa moottoripyörän varaosamyynnissä ja öisin jaan lehtiä. Järjestely sopii minulle loistavasti, jakaja kertoo.

Early Bird -jakelutyö on hänen mielestä helppo tapa kartuttaa ansioita ja sitä voi tehdä päätyönä tai lisäansiona. Hän myös kannustaa aloittelevia yrittäjiä hakemaan starttirahaa. Starttirahan saamisen edellytyksenä on yrittäjyyskurssi, jonka myös hän on käynyt.

–       Olen hakemassa keväällä 2018 Laurean liiketalousopinnoista tietojenkäsittelypuolelle ja uskon, että opiskelu ja yrittäjyys onnistuvat jatkossa hyvän suunnitelmallisuuden avulla. Tällä hetkellä opintoni ovat tauolla.

Early Bird -jakelutyö sopii hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille. Työ on joustavaa ja itsenäistä.

–       Kokemus karttuu tekemällä ja jokaiselle muodostuu oma ja yksilöllinen tapa tehdä työtä. Early Bird -työ sopii minulle juuri tällä hetkellä paremmin kuin hyvin.

 

Huomioi nämä starttirahaa hakiessasi:

Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen yleensä kestää – kuitenkin enintään 12 kuukauden ajan. Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen (32,40 euroa päivältä) ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa.

Starttirahaa voit saada, jos

·        olet työtön työnhakija

·        et ole työtön, mutta siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä

·        olet sivutoiminen yrittäjä ja laajennat yritystoimintaa päätoimiseksi.

TE-toimisto myöntää starttirahan vasta, kun on selvittänyt, että yrittäjyys on hakijalle sopiva vaihtoehto työllistyä.

Tuen saamisen edellytyksiä ovat muun muassa

·        päätoiminen yrittäjyys

·        riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan

·        mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan

·        tarpeellisuus toimeentulon kannalta

·        yritystoiminnan aloitus vasta sen jälkeen, kun tuki on myönnetty.

Huomaa, että työttömänä työnhakijana voit valita haetko starttirahaa vai työttömyysetuutta yrittäjyyden neljältä ensimmäiseltä kuukaudelta. Jos aloitat yritystoiminnan työttömyysaikanasi, yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta. Työttömänä työnhakijana saat mainitulta ajalta työttömyysetuutta.

Näin haet starttirahaa

Kun suunnittelet yritystoimintaa ja starttirahan hakemista, ota ensin yhteyttä Yritys-Suomi -puhelinpalveluun, jonka yritysneuvojat neuvovat ja ohjeistavat sinua yritystoiminnan perustamisessa ja starttirahan hakemisessa. 

Yritys-Suomi, puh. + 358 295 020 500 (pvm/mpm)

Aukioloajat: maanantai - perjantai 9.00 - 16.15

 

Lähde: TE-Palvelut

 

Oletko sinäkin kiinnostunut yrittämisestä?

EarlyBirdissä olet itse oma pomosi!