EarlyBird -jakelumalli

OLE itse oma pomosi!

jakelumalli alt="tässä jakelumallissa on havainnollistettu millainen prosessi jakajaksi ryhtyminen on"

 

EarlyBird – JAKAJANA voit työllistää itsesi joko yrittäjänä tai freelancerina.

Toimintamuodon voi valita itse, omaan tilanteeseensa parhaiten sopivaksi. Satunnaisesti jakotyötä tekevä jakaja toimii usein freelancer -mallilla, jolloin lisätulojen hankkiminen on kätevintä. Kun toiminta on enemmän säännöllistä tai päätoimista, on jakajana toimiminen järkevintä yrittäjänä. Jakajana voi myös ensin aloittaa freelancerina ja toiminnan laajentuessa vaihtaa yrittäjämalliin.

Earlybird – jakajan työ on siis itsenäistä, vapaata työtä. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Nainen ratissa Alt=" Hymyilevä nainen ajaa autolla ja vilkuttaa ikkunasta aurinkoisena aamuna"

 

 

JAKAJAKSI YRITTÄJÄNÄ

Yrittäjä vastaa itse yrityksensä verotuksesta ja vakuutuksista, sekä yrittäjän sosiaaliturvasta.

Verotusta varten yrittäjän tulee hakeutua ennakkoperintärekisteriin. Yritys tulee myös rekisteröidä arvonlisäverovelvolliseksi, mikäli arvioitu liikevaihto tulee ylittämään 10 000 euroa tilikauden aikana. 

Liikkeen- ja ammatinharjoittajien on pidettävä elinkeinotoiminnastaan myös kirjanpitoa. Tilikausi on yleensä 12 kuukautta.  Pienyrittäjälle riittää yhdenkertainen kirjanpito jossa eritellään tulot ja menot esim. Excel -taulukon muodossa.

Yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän oma eläkevakuutus, YEL -vakuutus, jos yrittäjän työtulo ylittää 7 645,25euroa vuodessa (vuonna 2017)  ja yritystoiminta on jatkunut yli 4 kuukautta.

Edellytämme kaikilta jakajiltamme myös Vastuu- ja vahinkovakuutusta. Yrittäjän kannattaa ottaa myös vapaaehtoisia vakuutuksia, kuten mm.  tapaturmavakuutus ja oikeusturvavakuutus.

Yrittäjän verovähennysmahdollisuudet ovat freelaceria laajemmat. Yrittäjä voi esimerkiksi vähentää verotuksessa matkakuluja 0,44 euroa / kilometri.

Aloittelevan yrittäjän on mahdollista hakea starttirahaa.  Lue vinkit starttirahan hakemiseen.

 

 

JAKAJAKSI FREELANCERINA

Freelancer – jakaja toimii kuten kuka tahansa yrittäjä. Freelancer-työ on kuitenkin hieman totutusta poikkeava tapa tehdä työtä, sillä vapaan työn tekijä toimii yrittäjyyden ja palkkatyön välimaastossa. Freelancer huolehtii yrittäjän tapaan itse omasta verotuksestaan ja vakuutuksistaan, sekä sosiaaliturvastaan.

Freelancerin ennakonpidätys työkorvauksesta toimitetaan verokortin mukaan. Hän voi vähentää omassa verotuksessaan työstä aiheutuneet kulut, kuten mm. matkakulut ja työvälineet. Myös nettiliittymä, puhelin ja tietokone ovat vähennyskelpoisia. Jos jakelureitin kulkee autolla, voi matkakuluja vähentää 0,25 euroa / kilometri. Polkupyörästä voi vähentää 85 euroa vuodessa.

Verottajaan kannattaa olla yhteydessä viimeistään siinä vaiheessa, kun vuotuiset freelancer -tulot lähenevät yrittäjille asetettua arvonlisäverovelvollisuuden 10 000 euron rajaa.

Freelancer ei ole työsuhteessa, joten tehtävästä ei kerry eläkettä. Suosittelemme siksi eläkevakuutuksen ottamista. YEL -vakuutus tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun vuotuinen työtulo ylittää 7 645,25euron rajan . Kulu on vähennyskelpoinen verotuksessa 5 000 euroon asti.

Edellytämme myös Vastuu- ja vahinkovakuutusta, jotka ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. 

 

Kiinnostuitko vapaan työn tekemisestä? 

Lue lisää esimerkiksi Keikkatyöläisen sosiaaliturvaoppaasta. Oppaassa ovat itsensä työllistävien eri ammattijärjestöt koonneet kattavan ja selkokielisen paketin freelance- ja yrittäjätyötä tekeville mm. heidän sosiaali- ja eläketurvastaan. Tutustu keikkatyöläisen oppaaseen.