Skip to content

Tavat tienata

Voit työllistää itsesi joko yrittäjänä tai freelancerina

Itsenäisenä toimijana saat päättää itse koska ja kuinka paljon työskentelet. Satunnaisesti jakokeikkoja tekevä jakaja toimii usein kevytyrittäjänä tai freelancerina, kun taas päätoimisena jakelijana toimiminen on järkevämpää yrittäjänä.


 
 
 

Kevytyrittäjä ja freelancerFreelancer toimii yrittäjyyden ja palkkatyön välimaastossa. Freelancer huolehtii yrittäjän tapaan itse omasta verotuksestaan ja vakuutuksistaan, sekä sosiaaliturvastaan, mutta ennakonpidätys työkorvauksesta toimitetaan verokortin perusteella.

Freelancer ei ole työsuhteessa, joten tehtävästä ei kerry eläkettä. Suosittelemme siksi YEL-vakuutuksen ottamista. Edellytämme myös Vastuu- ja vahinkovakuutusta, jotka ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.

Kevytyrittäjyys on nykyaikainen, kätevä ja huoleton tapa freelancerille työllistää itse itsensä ja antaa laskutuspalvelun hoitaa kaikki rahan liikkumiseen liittyvä byrokratia. Kevytyrittäjä ei tarvitse omaa yritystunnusta, eikä ole kirjanpito- ja arvonlisäverovelvollinen ja laskutus hoituu kevytyrittäjäpalvelun, kuten UKKO.fi:n tai FREE.fi:n kautta.

Yrittäjä

Yrittäjänä vastaat itse yrityksen verotuksesta ja vakuutuksista sekä yrittäjän sosiaaliturvasta. Lisäksi yrittäjän tulee olla ennakkoperintärekisterissä ja pidettävä elinkeinotoiminnasta kirjanpitoa.

Yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus on YEL-vakuutus, eli yrittäjän oma eläkevakuutus. Lisäksi edellytämme jakajiltamme Vastuu- ja vahinkovakuutusta.

Yrittäjän verovähennysmahdollisuudet ovat freelanceria laajemmat ja esimerkiksi matkakulut ovat vähennyskelpoisia. Aloitteleva yrittäjä voi myös hakea starttirahaa yritystoiminnan perustamiseen.