EarlyBird – uusi tapa jakaa lehtiä

 

EarlyBird on Sanoman ja Helsingin Sanomien oma jakelupalvelu, jossa kuka tahansa voi ryhtyä lehdenjakajaksi ja tehdä sitä omilla ehdoillaan. Tärkeintä on, että sanomalehdet menevät ajoissa tilaajille ja jakajat saavat työstä asianmukaisen korvauksen.

EarlyBird-konsepti mahdollistaa uudenlaisen tavan tehdä jakelutyötä. Nyt sanomalehtiä voi jakaa Uudellamaalla yrittäjänä tai freelancerina. EarlyBirdin riveissä toimii tällä hetkellä jo yli 30 itsenäistä jakajaa. Marraskuun 2017 alkuun mennessä tarvitaan ainakin 60 uutta jakajaa toimeksiantosuhteeseen ja kesään 2018 mennessä tarve tulee moninkertaistumaan.

Timo.jpg

Lehdenjakaja pitää laadun korkealla

Timo Väätäinen on sekä yrittäjä että työnantaja Väätäinen Logisticsissa. Hän toimii Sanoman EarlyBird-palvelussa yhtenä jakelun aluekoordinaattorina.

– Hoidan oman alueen kuljetuksia ja järjestelen päivittäisiä jakelun asioita. Kehitän jakelutoimintaa yhdessä asiakkaiden kanssa ja pidän jakelun laadun korkealla. Asiakkaalle se pitäisi näkyä aamukahvipöydässä vain rauhallisena lukuhetkenä ennen päivän kiireitä, Timo Väätäinen kertoo.

Timo Väätäinen aloitti lehdenjakelutyön jo vuonna 2002. Hän oli hetken työttömänä ja päätti hakea lehdenjakajaksi silloiseen Leijonajakeluun.

– Pääsin ensin kesätuuraajaksi pariksi kesäksi, kunnes päädyin takaisin varastologistiikan pariin. Reilun puolen vuoden kuluttua sain soiton, ja pian olin taas jakamassa lehtiä asiakkaille. Tein kahta työtä yhtä aikaa: yöt jaoin lehtiä ja tein aamu- ja iltavuoroa varastolla vuoroviikoin. Pidemmän päälle se kävi kuitenkin raskaaksi ja päätin jatkaa ainoastaan jakelutyötä, Timo Väätäinen muistelee.

Vähitellen yrittäjäksi

Timo Väätäinen päätyi seuraavaksi Postin palvelukseen, mutta oli harkinnut yrittäjyyttä vakavissaan jo muutaman vuoden.

– Sanoma oli aloittanut Karkkilassa pilotin nimeltä EarlyBird. Noin parin viikon kuluttua hakemukseni jättämisen jälkeen minulle soitettiin. Vihdoinkin olin saanut tilaisuuden toteuttaa sen mistä olin haaveillut ja perustin toiminimen saman tien, Timo Väätäinen kertoo.

Timo tutustui kuljetusyrittäjän vaatimuksiin ja sulatteli tulevaa yrittäjyyttä.

– Perustin Väätäinen Logistics -yrityksen, joka on kuljetus- ja rahtiyhtiö. Toimitamme sopimus- ja tilauskuljetuksia asiakkaiden tarpeisiin kelloajasta riippumatta, niin yöllä kuin päivällä, aina tarpeen mukaan, Timo Väätäinen sanoo.

Jakelun koordinoinnin lomassa Timo on päivittäin tekemissä itsenäisten jakelun ammattilaisten kanssa.

– Tässä työssä minua auttaa vankka kokemus lehdenjakajana. Olen kuullut paljon hyvää ja voinkin sanoa, että jakelu on ottanut askeleen eteenpäin, nykypäivän tasolle. Uusi yrittäjäpohjainen jakelutyö on hyvä asia ja se sopii monelle, Timo Väätäinen kiittelee.

Mikä EarlyBird?

EarlyBird-jakajana voi työllistää itsensä joko freelancerina tai yrittäjänä: toimintamuodon voi valita itse ja omaan tilanteeseensa parhaiten sopivaksi.

– Satunnaista jakelutyötä voi tehdä freelancerina, jolloin lisätulojen hankkiminen onnistuu helposti. Sen sijaan säännöllisempi ja päätoiminen lehdenjakajan työ kannattaa tehdä yrittäjänä. Ja vaikka aloittaisi freelancerina, yrityksen voi perustaa myöhemminkin, Yhteisökoordinaattori Mari Jokinen Sanomalta sanoo.

Miksi EarlyBird?

Lehden lukeminen aamukahvia nautiskellessa on monille tärkeä osa sanomalehden asiakaslupausta. Varhaisjakelun kustannusten odotetaan nousevan merkittävästi ja lisäävän paineita tilaushintojen kasvuun tulevina vuosina. Sanoma käynnisti reilu vuosi sitten EarlyBird-jakelupalvelun, joka pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin. EarlyBird tunnetaan laadukkaasta ja joustavasta jakelusta sekä reippaasta asenteesta.

– Toimimme tällä hetkellä Karkkilassa, Nummi-Pusulassa ja Mäntsälässä. Laajennamme EarlyBird-jakelupalvelua loppusyksystä myös Vihdin ja Nurmijärven alueille, jossa sanomalehtien jakelun hoitavat itsenäiset jakajat tai yrittäjät. EarlyBird monipuolistaa erilaisten ihmisten ja alueen pienyrittäjien ansaitsemismahdollisuuksia, pienentää kustannuksia keventämällä hallintorakenteita ja vastaa työelämän muutoksen trendeihin, Mari Jokinen summaa.

EarlyBird-työ on vapaata, sillä jokainen jakaja voi itse valita kuinka paljon haluaa työskennellä. Työtä voi tehdä niin pää- kuin lisätyönä oman halunsa mukaan.

– Kun työnsä tekee tunnollisesti, se palkitsee. On ollut hienoa katsoa miten uudet ja jo oppineet jakajat ovat olleet tyytyväisiä EarlyBird-työhönsä. Suosittelen kokeilemaan, Timo Väätäinen kannustaa.

EarlyBird varhaisjakeluverkostossa ovat tällä hetkellä muun muassa Helsingin Sanomat, Aamuposti, Länsi-Uusimaa, Etelä-Suomen Sanomat, Kauppalehti ja HBL. Lisäksi varhaisjakelussa jaetaan Me Naiset ja Rakennuslehti.

– Uutena tuotteena tulee lokakuussa osoitteellinen ET-lehti ja myöhemmässä vaiheessa yrityskirjeet. Kehitämme palvelua koko ajan, että saamme jakeluun mukaan uusia tuotteita, Mari Jokinen vinkkaa.

Jakajiksi voivat hakea kaikki kokeneista lehdenjakajista opiskelijoihin.

 

Riikka Hollo

Juttu  julkaistu Oikotie Työpaikat 12.9.2017