Arun

– Aina valmis auttamaan

 
arun.jpg

Arun Raj Olnedian perusti ARN Services Oy:n Early Bird -lehdenjakotyötä varten. Nurmijärven alueella työskentelevä Arun jakaa lehtiä siellä missä tarvitaan ja opastaa etenkin uusia, ulkomaalaisia lehdenjakajia työn alkuun.

Intiasta kotoisin olevan Arun Raj Olnedian rooli on hieman erilainen kuin tavallisella lehdenjakajalla. Hän ei jaa lehtiä samoilla reiteillä ja alueilla joka yö, vaan auttaa siellä missä tarvitaan.

– Teen tiivistä yhteistyötä aluekoordinaattorin kanssa ja autan häntä löytämään tekijät jokaiselle Early Bird-reitille/alueelle. Teemme parhaamme, että jakajat saadaan joka yö jokaiselle alueelle. Olen aina myös uusien jakajien mukana muutaman ensimmäisen yön jolloin voimme vaihtaa kokemuksia, Arun Raj Olnedian kertoo.

 
 

Intiasta Suomeen ja uusille urille

Arun on työskennellyt ennen Suomeen muuttoa hyvin erilaisissa tehtävissä, muun muassa IT-alalla, ravintolapäällikkönä jne.

– Tulin Suomeen opiskelemaan ja tein töitä osa-aikaisesti Postilla opintojeni ohessa. Tämän jälkeen siirryin Early Bird -jakajaksi ja perustin oman yrityksen. Olen aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä ja olin haaveillut yrityksestä pitkään. Early Bird oli tähän hyvä ja riskitön mahdollisuus, Arun summaa.

Arunin mielestä yrittäminen on Suomessa melko helppoa. Hän on saanut paljon apua ja ohjeistuksia eri organisaatioista. Esimerkiksi Yritys Suomi on ollut Arunille iso apu alusta alkaen. Sieltä voi tarvittaessa varata ajan ja he auttavat aloittavaa yrittäjää henkilökohtaisesti.

– Yrityksen perustaminen oli mielestäni helppoa. Se voi olla monen mielestä hankalaa ja yrittäjyys voidaan kokea pelottavanakin, mutta kaikki sujuu, kun asenne on oikea. Yrittäjänä joutuu tekemään paljon itse, mutta samalla se antaa paljon uusia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia sekä joustavuutta työelämään. Yrittäjänä pystyn myös helpommin vaikuttamaan ansioihini, Arun pohtii.

Arun on saanut apua yrittäjyyteen myös yrittäjäystäviltään sekä Early Bird -kollegoiltaan.

 

Erilaisia työpäiviä

Arunin työpäivät - tai tässä tapauksessa yöt, ovat hyvin erilaisia kuin muilla jakajilla. Välillä hän tekee pitkää päivää, varsinkin jos ”avoimia jakoalueita” on paljon.

– Lehdenjakajan näkökulmasta katsottuna työni on melko joustavaa, kunhan vain saan tehtyä hommat ajoissa. Saan apua työhöni aina kun tarvitsen ja mielelläni autan myös muita. Yötyöskentely on päivätyöhön verrattuna rauhallista; liikennettä ei ole paljon ja kaikkialla on hiljaista, Arun sanoo.

Arun tapaa silloin tällöin myös asiakkaita ja he ovat iloisia nähdessään lehdenjakajan. Tuore lehti ja aamukahvi kuuluvat yhteen.

– Nautin itsenäisestä työstäni. Tulen iloiseksi kun voin auttaa muita. Lehdenjakaminen on mielestäni myös terapeuttista ja virkistävää. On kiva tavata asiakkaita aamutuimaan. He ilahtuvat, kun saavat lehden ja minulla on tärkeä rooli heidän päivässään, Arun iloitsee.

 

Yötyö ja sääolosuhteet vaativat totuttelua

Kun Arun aloitti Early Bird -jakajana yötyö ja etenkin talviset sääolosuhteet tuntuivat aluksi oudoilta. Sopeutuminen vei aikansa, mutta nyt Arun on tottunut yötyöhön ja osaa ajaa autolla myös talvikelissä.

–  Nykyään yötyö sopii minulle loistavasti. Maailma ei ole niin kiireinen öisin ja mitä säähän tulee, olen oppinut pukeutumaan oikein ja ajamaan talvikelissä.

Yöllinen lehdenjakaminen sopii Arunin mielestä esimerkiksi opiskelijalle tai henkilölle joka haluaa lisäansioita. Early Bird -jakelussa saa itse päättää kuinka paljon tekee työtä ja voi työskennellä vaikka joka yö, muutamana yönä viikossa, vain yhden tunnin tai koko yön. Monelle Early Bird on myös päätyö, koska he pitävät siitä niin paljon.

– Olen oppinut Early Birdin myötä paljon yrittäjyydestä, bisneksestä ja myös itsestäni. Aion jatkaa yrittäjänä ja tarttua mahdollisuuksiin joita tielleni tulee, mutta uskon, että lehdenjakaminen on aina osa minua.

 

Maahanmuuttajana suomalaiseen työelämään – mitä se vaatii?

Ennen kuin maahanmuuttaja voi tehdä Suomessa töitä, hänellä on oltava oleskelulupa. Jos henkilöllä on oma yritys, perusteet määräaikaisen ja myöhemmin pysyvän oleskeluluvan saamiseksi ovat helpommin osoitettavissa kuin silloin, jos henkilö on palkkatyössä. Työluvan saa, kun osoittaa että on saanut oleskeluluvan, ja että sillä tulolla jonka saa, pystyy elättämään itsensä.

Etuuksiin vaikuttaa yrittäjän YEL-tulo, ei palkkatulo. Siksi yrittäjän tulee tarkasti miettiä minkä summan ilmoittaa YEL-tulokseen. Etuuksiin ei yritysmuodolla ole vaikutusta.

 

Miksi Oy on parempi?

Osakeyhtiössä on paremmat oikeudet vähentää kuluja ja arvonlisäveroja. Myös verotus kevenee. Esimerkiksi jos autoa ei laita yrityksen nimiin, voi yrittäjä laskuttaa kilometrikorvauksia yritykseltä. Tosin, jos auto laitetaan yrityksen nimiin, saa vähentää kaikki auton kulut ja kulujen arvonlisäveron.

Lehdenjakotyössä auto kuluu paljon, polttoainetta menee ja huoltoja tarvitaan useammin kuin yleensä. On laskettava kumpi on kannattavampi vaihtoehto. On hyvä muistaa, että jos auto on yrityksen nimissä, sillä ei saa ajaa yksityisajoja, koska muuten voi menettää vähennysoikeuden. Työsuhdeautot ovat asia erikseen. Kun Oy perustetaan, tulee pankkitilillä olla rahaa minimipääoman verran eli 2500 euroa.

 

Haluaisitko sinäkin olla oma pomosi?