armi.jpg

armin tarina

Kirjanpitäjä-yrittäjä, lehdenjakaja Armi

Armi toimii Early Bird -lehdenjakajana muutamana yönä viikossa. Päivisin hän työskentelee kirjanpitäjänä omassa yrityksessään.

Armi aloitti Early Bird -jakajana marraskuussa. Hän on työskennellyt aiemmin Leijonajakelussa sekä erilaisissa taloushallinnon tehtävissä että sovellusasiantuntijana ja tuotteistajana.

– Teen kirjanpitotyön lisäksi edelleen myös sovellusasiantuntijan työtä konsultin ominaisuudessa. Jaan lehtiä vaihtelevasti 0-5 yötä viikossa. Keskimäärin työssä kuluu 2-3 yötä viikon aikana. Näin pystyn hoitamaan myös päivätyöni, kun valvomista ei tule liikaa. Otan pieniä tirsoja yötyön jälkeen ja nukun viikonloppuisin enemmän univelkoja pois, Armi sanoo.

Lehdenjako nollaa pään

Armille lehdenjakotyö on oiva stressinpurkukeino. Lehtiä jakaessaan hän ei ajattele mitään muuta.

– Lehdenjako on vähän niin kuin golfia. Siinä keskitytään palloon ja seuraavaan lyöntiin, tässä seuraavaan postilaatikkoon. Päivätyössä tarvitsemani tarkkuus korostuu myös lehdenjakotyössä: skarppina saa olla varsinkin uudella jakoalueella, joka ei ole vielä ennestään tuttu. Lehdenjako nollaa pääni ja nautin siitä, Armi valottaa.

Armi kehuu myös mukavaa työyhteisöä. Yhteistyö aluekoordinaattori Rikhard ”Riku” Lindforsin kanssa sujuu ja muiden jakajien kanssa tavatessa juttua riittää ja huumori kukkii.

Reippaasti yrittäjäjakajaksi

Useat Early Bird -lehdenjakajan työstä kiinnostuneet pohtivat yrittäjyyttä monelta kantilta. Armi kannustaa perustamaan ensin toiminimen ja katsomaan mihin siivet kantavat.

– Ennen yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa keskustella muiden yrittäjien kanssa ja vertailla kokemuksia. Vertaile myös eri kirjanpitäjiä ja heidän palveluitaan, niin löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, Armi kannustaa.

Toiminimellä ”yrittäminen” on helppoa ja sopii monelle lehdenjakajalle. Myöhemmin toiminnan vakiintuessa voi harkita osakeyhtiön perustamista.

– Pidän osakeyhtiön perustamisen rajana sitä, jos liikevaihto ja ansiot nousevat noin 2.600 euroon kuukaudessa. Silloin kannattaa vaihtaa yhtiömuoto toiminimestä osakeyhtiöksi, niin saa määriteltyä itselleen kuukausipalkan ja nostaa loput voitot aikanaan osinkoina, hän vinkkaa.

Osakeyhtiössä vähennykset ovat toiminimeä paremmat. Kaikessa yrittäjyyteen ja kirjanpitoon liittyvässä auttaa ammattitaitoinen kirjanpitäjä. Tämä on hyvä muistaa heti yrittäjyyden alkumetreiltä lähtien.

Hauska sattumus yöstä

Armi tapaa asiakkaita lehdenjakokierroksellaan harvoin. Yksi kokemus jäi kuitenkin elävästi mieleen.

– Olin jakamassa Helsingin Sanomia kerrostaloon noin kello 5.00 aikaan aamuyöllä. Eräs ovi avautui ja sieltä kuului: ”Haluan lehteni ennen kello kolmea.” Ihmeissäni jatkoin matkaa. Early Bird -lupaus on, että lehdet on jaettu arkisin klo 6.30 mennessä, lauantaisin 7.00 ja sunnuntaisin 7.30 mennessä.

Mistä sitten tunnistaa hyvän lehdenjakajan? Armin mukaan motivaation on oltava sisäsyntyistä. Lehdenjakotyössä on monta liikkuvaa osaa. Säät, pimeys, mahdollinen lehtien viivästyminen, uudet piirit ja kellon tuijotus tuovat työhön omat haasteensa.

– Asenne ratkaisee, kuten missä tahansa työssä. Ajattelen tämän työn aina laatikko kerrallaan, niin selviän vaikeistakin öistä. Lehdenjakajan työn oppii jos haluaa oppia. Kun on ajokortti, riittävä fyysinen kunto, kestävyyttä ja elämänhallinta kunnossa, tämä työ sopii kenelle tahansa, hän kannustaa.

Armilla on myös hyvä vinkki epätoivoisten tilanteiden varalle, jos oikea postilaatikko tai -luukku ei meinaa löytyä.

– Pysähdy ja hengitä. Hetken hengittelyn jälkeen voit taas jatkaa ja löydät etsimäsi.

 

Alkaako sinunkin yrittäjän urasi juuri tästä?